torstai 5. toukokuuta 2016

DIY: Tumpelon viljelylaatikko

Minussa ei kauheasti ole kirvesmiehen vikaa, mutta silti nämä viljelylaatikot syntyivät kohtuuhelposti. Ja vielä onnistuivat kohtuullisen hyvin! En ole kauhean pikkutarkka, mutta nämä syntyvät vähän suurpiirteisemmälläkin kädellä.


Nämä syntyivät pääosin jämämateriaaleista: purkulaudasta, jämäruuveista ja jämämuovista, pintakäsittelyyn käytetty öljy oli uutta.

Koska nämä onnistuivat tällaiselta tumpeloltakin helposti, ajattelin jakaa ohjeen kaikkien muiden tumpeloiden iloksi :)

Viljelylaatikko:

Tarvikkeet ja materiaalit
(yhtä laatikkoa varten)

95 mm leveää lautaa n. 18- 20 metriä (hukka huomioon ottaen):

14 kpl 80,5 cm pätkää
10 kpl 60 cm pätkää

Kakkoskakkosta n. 3 metriä:

4 kpl 37,5 cm pätkää
2 kpl n. 48 cm pätkää 

50 mm pitkiä ruuveja
30 mm pitkiä ruuveja
Vahvaa muovia

Käsisaha tai sirkkeli
Ruuvinväännin
Rullamitta
 Nitoja ja niittejä tai vasara ja pieniä nauloja

Omat viljelylaatikkoni ovat melko korkeita, toiset varmasti pärjäävät matalammallakin, jolloin voit tehdä vaikka kolmen laudan korkuisen. Muista vähentää tässä tapauksessa päätytolppien korkeudesta yhden laudan leveys. Säästät myös lautaa muutaman metrin.

Omat purkulautani olivat valmiiksi mitassa 80,5 cm, joten se on näiden laatikoiden pitkän sivun mitta. Yhtä pitkää sivua varten tarvitaan neljä 80,5 senttimetrin mittaan sahattua laudanpätkää.  Koska lauta on 9,5 cm leveää, tulee laatikon korkeudeksi 38 cm. Koska päätytolppien ei tarvitse olla ihan yhtä korkeita, sahataan ne mittaan 37,5 cm.
 


Kiinnitä 4 kappaletta 80,5 cm mittaista lautaa kakkoskakkosen pätkiin 50 mm:n ruuveilla.
Tee näitä pitkiä sivuja kaksi.

Kiinnitä seuraavaksi 60-senttiset päätylaudat pitkiin sivuihin. Ruuvaa ne kakkoskakkosiin kiinni.


Nyt kehikko on valmis! Mikäli et halua tehdä viljelylaatikkoa, vaan kehikon, voit siirtyä suoraan pintakäsittelyyn. Itse tein näihin laatikoihin kuitenkin myös pohjat, etteivät rikkakasvit kasva pohjasta.Sahaa seuraavaksi kakkoskakkoset pohjaa varten. Ne tulevat lyhyiden sivujen päätyyn kulmatolppien väliin. Näiden mitta on n. 48 cm, mutta tarkka mitta kannattaa vielä tässä vaiheessa tarkistaa rullamitalla. Ruuvaa pohjakakkoskakkoset sivusta kiinni kuvan osoittamalla tavalla.


Ruuvaa seuraavaksi pohjalaudat kiinni. Näihin kannattaa jättää muutaman millin rakoja, jotta ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois. Ruuvaa pohjalaudat kiinni päädyssä oleviin kakkoskakkosiin.


Lopuksi ruuvataa pohjaan vielä 30 mm:n ruuveilla kaksi n. 60 senttimetrin mittaista pohjalautaa, jottei koko pohja ole maata vasten.


Nyt laatikko on pintakäsittelyä ja muovia vaille valmis! Itse öljysin nämä puuöljyllä ulkopuolelta. Sisäpuolelle laitoin muovin, sillä en halunnut sisäpuolelle mitään myrkyllisiä pintakäsittelyaineita, jotten myrkkyjä tartu multaan ja sitä kautta viljelykasveihin. Myrkkysyistä en myöskään halunnut tehdä näitä viljelylaatikoita kestopuusta.Niittaa seuraavaksi muovi laatikon sisäpuolelle. Leikkaa ensin yksi iso pala, joka ylettyy pitkältä sivulta pohjan kautta toiselle. Tee seuraavaksi päätypalat ja niittaa ne kiinni. Jos sinulla ei ole nitojaa, muvoin voi myös kiinnittää pienillä nauloilla. Muovin ei tarvitse olla ihan tiivis. Tee lopuksi pohjaan muutama pieni reikä, jotta vesi pääsee valumaan pois. Siltikin suosittelen viljelylaatikon salaojittamista, eli että pohjalle laitetaan kerros soraa tms. jonka väleihin ylimärääinen vesi valuu. Itse käytän rautakaupasta saatavaa Leca-soraa, se on samaa tavaraa kuin ruukkusorana myytävä, mutta huomattavasti edullisempaa. Näin viljelykasvit eivät seiso vedessä kaatosateellakaan.


Valmista! Nyt vain soraa, multaa ja kasveja laatikkoon ja ei muuta kuin satoa odottelemaan :)

7 kommenttia:

 1. siis todella fiinit:))
  ...älä nyt suutu;)
  jos et laatikoita vie sisätiloihin;)
  laita laatikoiden sisälle "juurimattoa/mustaa /ruskeaa...
  LÄPÄISEE VEDEN!!!
  niin kasvisi kiittävät sinua nöyrästi ,kun eivät ui ,eikä juuristo märkäne,muovin sisällä;)

  nim.joskus erehtyny ,muovittaa kasvulavan;))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, mutta ei noissa juuristo vedessä seiso, kun pohjalla on soraa :)

   Poista
 2. On hienot! Nykyään ei enää tule tehtyä puutöitä, mutta tuoreessa muistissa vielä ammattikoulun puutyötunnit, missä vanhoillinen opettaja laittoi meidät tytöt tekemään kuution laatikoita ja pojat puutarhakalusteita :D

  VastaaPoista
 3. On hienot! Nykyään ei enää tule tehtyä puutöitä, mutta tuoreessa muistissa vielä ammattikoulun puutyötunnit, missä vanhoillinen opettaja laittoi meidät tytöt tekemään kuution laatikoita ja pojat puutarhakalusteita :D

  VastaaPoista
 4. Wautsi tosi kivat ja ihana koirulikin siellä avustajana :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mun koirulit ovat ahkeria apulaisia, aina kaikessa mukana :)

   Poista