maanantai 20. helmikuuta 2017

DIY: Betonituikkuja


Näin ihania kahvipusseihin tehtyjä betonituikkuja jossain askarteluryhmässä Facebookissa taannoin. Laitoin korvan taakse, että näitä on kokeiltava, ja nyt sain vihdoin aikaiseksi. Nämä olivat ihanan helppoja tehdä, jahka sai betonin koostumuksen kohdilleen.

Betonituikut

Tarvikkeet: 

S30 Sementtilaastia (rautakaupasta)
Vettä
Ämpäri tms. betonin sekoitusta varten
Kauha tms. sekoittamiseen
Kahvipusseja
Narua
Tuikkujen tai muovisten lyhtykynttilöiden kuoria
Hanskat

Hanskat ovat ihan ehdottomat betonia käsitellessä, sillä se voi ärsyttää ihoa!

Tee näin:

1. Sekoita betoni. Tätä nimikkeellä S30 Sementtilaasti kulkevaa betonia saa joka rautakaupasta 25 kilon säkeissä. Säkki maksaa kaupasta riippuen noin 5-7 euroa. Pussin kyljessä on jonkinlainen ohje sekoitussuhteesta, mutta parhaiten sen oppii kokeilemalla. Itse tein alkuun aivan liian kuivaa betonia, eikä niistä tuikuista tullut kauhean nättejä.

Huomaa, että S30-sementtilaasti vaatii plusasteiden puolella olevat työskentelyolosuhteet. Itse sekoittelin betonin plussakelillä ulkona ja vein sitten tekeleet sisälle kuivumaan.

Kannattaa sekoittaa betoni pienissä erissä, noin kolmasosa kymmenen litran ämpäristä kerrallaan, ellei sinulla ole betoninsekoituskonetta. Liian iso määrä betonia on vaikea saada sekoitettua kunnolla ämpärin pohjaa myöten. Betonin sekoitus ilman konetta ei myöskään ole heikkoranteisen hommaa, sillä se on yllättävän raskasta. Itse sekoitin betonin ämpärissä lastan avulla.


 Kaada ensin kuivabetonia vähän ämpärin pohjalle ja lisää sitten vettä vähitellen.

Tämä betoni on aivan liian kuivaa.

Tässä on jo parempi löysyysaste.

2. Kaada betoni kahvipusseihin. Itse tein lisäksi myös yhteen siirappipullon pohjaan tuikkulyhdyn.

Kaada betonia vähän yli kahvipussin puolenvälin. Ravista sen jälkeen pussia hetki, jotta suurimmat ilmakuplat häviävät ja betoni tasoittuu. Paitsi tietenkin jos pidät TODELLA rosoisesta lopputuloksesta.

Kurista sitten kahvipussia yläosasta ja sido se narulla.3. Länttää sitten tuikkukipon kuori keskelle lyhdyn yläosaa noin tuikkukynttilän korkeuden syvyyteen. Itse totesin, että nämä muoviset lyhtykynttilöiden kuoret ovat parhaita tähän hommaan, sillä ne on helppo irrottaa jälkikäteen korkean reunan ansiosta. Kuoren voi myös öljytä, jolloin se on todella helppo irroittaa, mutta siinä tapauksessa lyhdyn maalaaminen ei öljytyiltä kohdilta onnistu.

Huomioi myös, että kynttiläkuoren ympärille jää riittävän paksut reunat, ettet siis kurista kahvipussin suuta liikaa. Jos reunoista tulee liian ohuet, ne murtuvat (näin minulle kävi muutaman kanssa).

4. Anna kuivua. Kuivumislämpötilasta riippuen tähän voi mennä pari päivää tai kauemminkin. Itse kuivatin nämä sisällä, jolloin ne kuivuivat hyvin muotoonsa vuorokaudessa, mutta täysi kuivuus saavutetaan vasta useamman päivän kuluessa. Jos näitä ei halua maalata, riittää, että ovat kuivuneet koviksi muotoonsa. Jos taas haluaa maalata, kannattaa odottaa useampi päivä, jotta betoni on varmasti kokonaan kuivaa.

5. Kuori kahvipussi tuikun päältä varovasti ja irroita lyhtykynttilän kuori. Valmiin lyhdyn voit maalata tai olla maalaamatta ja koristella haluamallasi tavalla.


Minä koristelin pitsillä ja erilaisilla härpäkkeillä. Oikeanpuolimmaisessa lyhdyssä on jo hitunen pääsiäistä :) Keskimmäinen lyhty on se siirappipullon pohjaan tehty.
Mielestäni näistä tuli todella söpöjä, ja ehkä parasta näissä on se, että noita somisteita voi vaihdella vuodenaikojen mukaan. Jouluksi voi vaihtaa jouluisen nauhan ja jonkun jouluisen koristeen. Heh, arvaattekin jo ehkä mitä lähipiirini saa joululahjaksi tänä vuonna :D

Ekan tekemäni erän betoni jäi tosiaa hieman kuivaksi eikä niistä tuikuista tullut kauhean nättejä. Maalasin ja koristelin ne kuitenkin:
Kuten kuvista näette, näiden pinta jäi todella rosoiseksi varsinkin tuon valkoisen osalta. Maali tasoitti tilannetta hiukan, joten ihan kelvollisia näistä tuli koristeiden kanssa, joskaan ei mielestäni läheskään yhtä ihania kun noista ylempänä olevista.

Yhdestä 25 kilon betonisäkistä tulee melko monta tuikkulyhtyä, eli näitä teen siis lisääkin, jahka kelit vähän taas lämpenevät. Meilläpäin oltiin koko viime loppuviikko plussan puolella, tänä aamuna oli pakastunut ja nyt sataa lunta. On aivan sairaan liukasta! Viime syksynä ostamilleni nastakengille on todellakin ollut käyttöä. Mä olisin kyllä jo niin valmis vastaanottamaan kevään!

Ihanaa alkanutta viikkoa kaikille!


8 kommenttia:

 1. Tosi kiva idea, hienoja lyhtyjä! Ja noita on kiva saada lahjaksi. Itsetehdyt lahjat on parhaita! ☺
  Mukavaa alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
 2. Hienoja!
  Minäkin olen monessa paikkaa nähnyt näitä betoni töitä, mutta en ole saanut aikaiseksi kokeilla.
  Mukavaa alkanutta viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Näitä kannattaa ehdottomasti kokeilla vaikka sitten kun kelit lämpenevät, mukavaa puuhastelua pihalla :)

   Poista
 3. Kahvipusseista tuli kivan näköisiä tuikkukippoja. Kiva toi vähän rypyillä oleva sementti. Nauha on kivan näköinen.

  VastaaPoista
 4. Kiitos hyvistä ohjeista. En ole itse koskaan tehnyt betonijuttuja, mutta mielessä on ollut monta kertaa. Ehkäpä tässä vielä rohkaistun. Ja todella kiva ja hyvä idea tuo kahvipussi muottina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Valitettavasti en voi ottaa tuosta kahvipussista kunniaa, olen sen jossain nähnyt ja kopioinut idean :)

   Poista