perjantai 15. syyskuuta 2017

DIY: Sytykesipsit

Sytykesipsit tuntuu olevan tämän talven hitti (ja oli se vissiin viime talvenkin). Koska lämmityskaudella minunkin tönössäni palaa joka ilta takkatuli, sytykkeille on käyttöä. Aikaisemmin olen tehnyt sytykeruusuja ja sytykekäpyjä, mutta nämä vaikuttivat nopeammilta ja helpommilta, joten päätin kokeilla näitäkin.


Sytykesipsit

Tarvikkeet:

Kynttilänjämiä
Vanulappuja
Kattila kynttilänjämien sulattamista varten
Pinsetit
 Leivinpaperilla vuorattu pelti

Tee näin:

1. Sulata kynttilänjämät kattilassa miedolla lämmöllä, ettei steariini ala kärytä. Jos et halua ruskeita sytykesipsejä, kannattaa käyttää vain yhdensävyisiä kynttilöitä.2. Kasta vanulaput sulaneeseen steariiniin pinsettien avulla. Aseta ne jäähtymään leivinpaperilla vuoratun uunipellin päälle. Myös muu tasainen alusta käy, mutta leivinpaperi helpottaa irrottamista huomattavasti!


3. Irrota laput leivinpaperista varovasti lappujen jähmetyttyä. Ne jähmettyvät noin 10-15 minuutissa.


Minä tein nämä vain omaan käyttöön, joten en niin paljon välittänyt ulkonäöstä. Jos kuitenkin teet näitä lahjaksi, näitä voi koristella esimerkiksi leikkaamalla vanulapun päälle ympyrä servetistä. Servettiä ei tarvitse kiinnittää, kunhan vain dippaa sen vanulapun kanssa steariiniin niin se jähmettyy kiinni. Käytä kuitenkin vain servetin päällimmäinen kerros. Jos servettikikkailu ei innosta, sytykesipseistä saa helposti lahjansaajan näköiset käyttämällä hänen lempiväristänsä steariinia.

Hyvän lahjarasian näille saa tuunattua vaikkapa Pringles-purkista tai muusta pyöreästä pahvipakkauksesta :)

Pakkohan näitä oli heti kokeilla! Ei muuta kuin sipsi puiden sekaan ja tulitikkua perään. Tämä ei syttynyt ihan yhtä helposti kuin esim. sytykeruusu, mutta paloi hyvin ja kauan, ja puut syttyivät hienosti!


Jaetaanpa muuten vielä paras takanluukunpuhdistusniksi ikinä:

Kostuta talouspaperi, länttää siihen vähän tuhkaa ja pyyhi! Tulee helposti ihanan puhtaat lasit!

Jostain luin, että jatkuvasti käytettynä nämä steariinilla höystetyt sytykkeet jättävät hormiin vahamaisen pinnan, mikä ei ole hyvä juttu. Uskoisin tämän pitävän jokseenkin paikkaansa, joten itse ainakin pyrin siihen, ettei ihan joka kerta tulisi sytytettyä näillä. Satunnaisessa käytössä kuitenkin tosi hyviä! 

Tämä oli kyllä ihanan helppo askartelu ja kaikista kokeilemistani sytykevaihtoehdoista taidan jatkossakin tehdä vaan näitä, vaikka onkin vähän harmillista, että näihin joutuu käyttämään uusiomateriaalia (vanulaput). Onneksi kynttilänjämät sentään ovat kierrätysmateriaalia! 

Ihanaa viikonloppua kaikille! 

Ps. Jouluun on tänään enää 100 päivää! Sinkkiksen sisarblogissa Kinkkuelämää-joulublogissa
ollaan jo jouluvalmistelut aloitettu! 

13 kommenttia:

 1. Sytykkeitä on tullut tehtyä, mutta ei näitä sipsejä.. ehkäpä lähtee kokeiluun tämäkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nää oli ainakin helppoja ja nopeita, kannattaa kokeilla jos on tarvetta sytykkeille :)

   Poista
  2. Nää oli ainakin helppoja ja nopeita, kannattaa kokeilla jos on tarvetta sytykkeille :)

   Poista
 2. Tosi kiva idea! Sytykkeet on käteviä. Hyvä, kun vinkkasit, ettei niitä kannata käyttää joka kerta. :)

  VastaaPoista
 3. Näitä täytyy jossain kohtaa kokeilla. Sytykeruusuja on tullut tehtyä.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 4. Kiitos kivasta ideasta, noita pitääkin kokeilla..en ole ikinä tuollaisia sipsejä tehnyt:) Kiva kun on tällaisia lisäapuja takkaa sytyttäessä! Mukavaa syksyistä viikkoa sinne♥

  VastaaPoista
 5. Olisikohan noita mahdollista tehdä kartongista/sanomalehdestä tms ?

  VastaaPoista
 6. Apua, 100 päivää....tai nyt jo alle. Täytyy alkaa jo katselemaan ymprille sillä silmällä...

  VastaaPoista
 7. Luulisi ainakin munakennon paloista onnistuvan, jos ei halua ruusuiksi asti värkätä. Toki vaikea saada ihan kauniita ympyröitä, mutta ei ne kaikki sipsitkään ole samanmuotoisia.

  VastaaPoista
 8. jos haluaa olla egologinen niin ainahan voi käyttää omia käytettyjä vanulappuja omaan käyttöön tuleviin sytykkeisiin :) kerää kuivumaan ja dippailee sitten kun on tarpeeksi :D

  VastaaPoista