Pari viikkoa sitten maailmaa järkytti uutinen rantaan ajautuneesta kuolleesta valaasta, jonka suolisto oli täynnä muovia. Oli muovipussia, -käärettä, -pakkausta ja mikromuoveja. Mikromuoveista onkin tullut varsinainen vesistöjemme vitsaus ja käytännössä vesistöön päätyneitä mikromuoveja on mahdotonta saada sieltä pois. Osan mikromuoveista saa jätevedenpuhdistamo napattua, osa jää matkan varrelle imeytyessään pohjavesistöön, mutta osa päätyy vesieliöiden ruuaksi.
Kosmetiikassa käytetään mikromuoveja paljon. Itse luulin, että kosmetiikan mikromuovit ovat esimerkiksi niitä kuorintavoiteiden kuorivia mikrohippusia, ja niiden välttäminenhän on helppoa. Sitten törmäsin pari viikkoa sitten CosmEthics -sovellukseen, jonka avulla voin tutkia, mitä käyttämäni kosmetiikka sisältää.
CosmEthics on siis älypuhelinsovellus, joka on saatavilla Android-puhelimille ja iPhonelle. CosmEthics on kuluttajalle ilmainen. Sillä skannataan tuotteen viivakoodi, ja se käy läpi tuotteen tuoteselosteen ja ilmoittaa, mikäli tuote sisältää muovia, alumiinia, parabeeneja tms. sen mukaan, mitä asetuksia sinne itse haluat laittaa.
CosmEthicsin asetuksissa voi siis itse määrittää, mistä haluaa sen hälyttävän. Voi käyttää joko CosmEthicsin valmiita listoja, joista löytyy mm. muovit, alumiinit ja parabeenit, tai määrittää itse. Mikäli tuote sisältää jotain seuraamistasi aineista, ohjelma ilmoittaa henkilökohtaisesta hälytyksestä, jonka jälkeen voi selata tuoteselosteesta, mitä se sisältää.
Tämä sovellus on mielestäni äärimmäisen kätevä, sillä muoveilla on niin monenlaisia nimikkeitä noissa inceissä, että maallikon on lähes mahdotonta tuoteselostetta tavaamalla päätellä, sisältääkö tuote muovia vai ei.
Tästä sovelluksesta innostuneena päätin skannata käyttämäni kosmetiikan. Ihan kaikkea en valitettavasti pystynyt, sillä tuotteista pitää löytyä viivakoodi, ja osa tuotteista oli alun perin tullut pahvipakkauksissa, joita ei enää ollut tallella. Mutta joka tapauksessa lopputulos oli aika järkyttävä: käyttämästäni kosmetiikasta suunnilleen puolet sisältää muovia!
Vedän siis viemäristä alas peseytyessäni melkoisen määrän muovia. Ja ihan tietämättäni. Lähes kaikista käyttämistäni tuotemerkeistä löytyi tuotteita, joissa oli muovia, ja tuotteita, joissa sitä ei ollut. Ainoastaan XZ-sarjan tuotteet olivat kaikki muovittomia.
Osasta tuotteita (mm. Maybellinen luomivärit) löytyi myös alumiinia ja osasta (mm. Lidlin testivoittajakosteusvoiteesta) parabeeneja. Parabeenit tuntuvat olevan vähän kiistanalaisia kosmetiikassa, osan lähteistä mukaan ne ovat erittäin allergisoivia ja osan mukaan niiden allergisoiva vaikutus on hyvin vähäinen. Itse en saa parabeeneista oireita.
Kuinka aion toimia jatkossa?
Ympäristöasiat ovat sydäntäni lähellä. Kierrätän ja pyrin olemaan ekologinen, vaikken viekään sitä äärimmäisyyksiin. Kaikessa en kuitenkaan ole ekologinen, ajanhan esimerkiksi autolla ja ostan uuttakin tavaraa, sitä muoviakin. Olen kuitenkin sitä mieltä, että jokainen pienikin ympäristöteko on hyvä juttu, eikä ekologisuutta tarvitse viedä äärimmäisyyksiin, vaan voi tehdä sen, mikä on itselle helppoa.
Aion suosia ostoksissani muovittomia tuotteita, niitäkin on paljon. Ihan kaikkea muovia en kuitenkaan pysty kosmetiikastani karsimaan, mutta koska muovittomiakin tuotteita on helposti saatavilla, aion jatkossa suosia niitä. Kokonaan muovitonta kosmetiikkaa haluavalle taitaa ainoa vaihtoehto olla luomukosmetiikka.
Teolliset kuorinta-aineet tosiaan karsin kosmetiikastani jo aikoja sitten. Nykyään kasvojen ja vartalon kuorinta sujuukin ympäristö- ja ihoystävällisesti tällä tuotteella:
Ja on muuten loistotuote! Tätä voi käyttää päivittäin ja ihoni epäpuhtaudet ovat selvästi vähentyneet tämän käytön myötä. Myös naaman kiilto on vähentynyt huomattavasti! Tämä purkki on tullut lavuaarini reunalle jäädäkseen :)
Tuliko tämä muovien määrä kosmetiikassa sinulle yllätyksenä? Vaikuttavatko ympäristöasiat sinun ostopäätöksiisi?
Tuli kyllä yllätyksenä. Joskus valitsen luonnonkosmetiikkaa, mutta esim. kasvojen iho niin vaativa, että se on käytettävä niitä tuotteita, mitkä ei aiheuta näppyjä. Mukavaa, aurinkoista keskiviikkoa! ☺
VastaaPoistaKiitos! Tokihan sitä on ihon ehdoilla mentävä :)
PoistaHyvä postaus.Harva meistä tulee ajatelleeksi mitä kaikkea voiteissamme tai luomiväreissämme onkaan.Mistä muuten tuota suolaa voi ostaa?
VastaaPoistaTuota suolaa saa kosmetologilta (Noora) tai sit vastaava tuote apteekista on Meine Base nimeltään. Tästä on apua mm. atooppiseen ihoon!
PoistaHuh huh ei olis uskonut että muovia on melkein joka paikassa.
VastaaPoistaTon sovelluksen voi ladata omaan IPhoneeni, kokeilisi mitä näyttää.
Kokeile ihmeessä, vaikka lopputulos saattaa olla aika järkyttäväkin :)
PoistaApua, ihan uutta tietoa ja kiitos siitä😊Minäkin koitan toimia ympäristön parhaaksi tekemällä viisaita valintoja mutta tämän olen missannut.Hyvä postaus!
VastaaPoistaKiitos! Oikeasti tämä tuli ihan yllätyksenä minullekin. Luulin että ne kosmetiikan muovit oikeasti rajoittuvat niihin kuorintavoiteiden rakeisiin. Miten naiivi olinkaan! :)
PoistaHyvä postaus
VastaaPoistaKiitos!
PoistaHyvä kirjoitus! En itsekkään olisi uskonut, että muovia olisi noin paljon. Erikoista. Onkohan selektiivisessä kosmetiikassa yhtä paljon!? Ehkä täytyisi tutkia tätä ��. Parabeenit on yksi vähiten herkistävä säilöntäaine eli itse suosin mielummin kun otan korvaavan allergisoivan sijasta.
VastaaPoistaEi muuta kuin tutkimaan, luen mielelläni sun raporttia aiheesta :)
PoistaKiitos hyvästä tekstistä, olen vältellyt tavallisia dödöjä ja käyttänyt kookosöljyä kainaloiden raikastamiseen (pesun jälkeen) n. 6-7 vuotta, enkä ole kaipaillut kaupan dödöjä. Ja sillä kyllä putsaa meikit ja rasvaa kasvot ynnä muut paikat. Se on hyvä ja ymmärtääkseni puhdas tuote :-)
VastaaPoistaMinäkin käytän kookosöljyä joskus, päänahkaa sillä pääasiassa kosteutan :) Arastelen sen käyttöä vähän vaan siksi että se on aika tujua tavaraa jähmettyessään. Pienet erät varmasti menevät viemäristä hyvin alas, mutta isompi saattaa aiheuttaa putkitukoksen :)
Poista