perjantai 2. syyskuuta 2016

Flunssantappokeinoja

Se on täällä taas! Flunssakausi nimittäin. Tuota pirulaista tuntuu olevan nyt paljon liikkeellä. Pari viikkoa sitten näytti uhkaavasti siltä, että minäkin siihen flunssaan sairastun, mutta kuinka ollakaan; sain yskän ja nuhan selätettyä ilman, että ne äityivät ikäväksi sohvan pohjalle kaatavaksi flunssaksi. Flunssassa olen näin ollen ollut viimeksi kesäkuussa 2015. Pientä nuhaa ja yskää on kyllä ollut, mutta sitä kipeää flunssaoloa, jota inhoan, ei ole ollut yli vuoteen.

Kuinka olen sitten onnistunut välttelemään flunssaa yli vuoden? Pistetäänpäs parhaat vinkit jakoon!

1. Käsienpesu. En ole mikään hygieniahysterikko, mutta tämän merkitystä on pakko korostaa. Pesen kädet aina kaupasta, kuntosalilta ym. tullessa, sillä siellä niitä bakteereja ja viruksia tarttuu käsiin ja pesemällä kädet ne saa kätevästi huuhdottua viemäriin eivätkä ne pääse pesimään elimistöön. Sen sijaan ulkona möyrittyäni tai koiria rapsutettuani en kiirehdi käsiä pesemään, sillä on hyvä altistua baktreereille. Se tekee hyvää vastustuskyvylle!

2. Lepo. Mietin pitkään, laitanko tämän vai käsienpesun ykköseksi, sillä lepo on flunssan ennaltaehkäisyssä erittäin tärkeää. Elimistö tarvitsee riittävästi lepoa jaksaakseen taistella viruksia ja bakteereja vastaan. Jos pitää valita treenin ja levon väliltä, kannattaa aina valita lepo.


3. Nenäkannu. Flunssakaudella käytän nenäkannua joka aamu. Se ei varsinaisesti auta tukkoisuuteen, mutta huuhtoo nenä- ja poskionteloita viruksista ja bakteereista, jotka aiheuttavat flunssaa ja muita tauteja. Vannon ehdottomasti nenäkannun nimeen, sen käyttö aamuisin ei vie paljoa aikaa ja säästää monelta flunssalta.


 Nenäkannun saa ostettua apteekista, se maksaa vähän alle 10 euroa. Nenäkannuun laitetaan suolaa ja lämmintä vettä, ja suolavesi kaadetaan toisesta sieraimesta sisään ja se valuu toisesta ulos. Kuulostaa paljon kamalammalta kuin mitä se onkaan :) Keväisin käytän nenäkannua myös siitepölyallergian oireiden lievittämiseen. Jos tuntuu siltä, että flunssa olisi painamassa päälle, käytän nenäkannua useamman kerran päivässä, ennaltaehkäisynä aina aamuisin.

4. Vitamiinilisät ja muu ravinto. Riittävä ravintoaineiden saanti on olennaista vastustuskyvyn kannalta. Esimerkiksi D-vitamiinia on Suomessa mahdotonta saada tarpeeksi syyskuusta huhtikuulle ilman purkista otettavaa vitamiinilisää, sillä auringon valoa ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi. Se, kuinka vahvaa lisää tarvitaan, on ihmisestä kiinni. Suomen D-vitamiinisaantisuositukset ovat maailman alhaisimpia, eikä D-vitamiini imeydy esimerkiksi maitotuotteista kauhean hyvin. Itse syön talvikaudella peräti 100 mikrogramman lisän päivittäin purkista. Käytössä on Lidlistä ostettu Optisana-merkkinen D-vitamiinilisä, sillä se on edullista ja kotimaista. Jos purkista napsiminen ei innosta, hyviä D-vitamiininlähteitä ovat mm. lohi ja sienet, mutta näitä saa popsia melkoisen määrän päivässä saadakseen tarvittavan määrän D-vitamiinia. D-vitamiininsaantinsa voi tarkistaa verikokeella.


D-vitamiinin lisäksi päivittäisessä käytössä on sinkki. Olen lukenut tutkimuksista, joiden mukaan sinkin runsas syönti flunssan painaessa päälle lyhentäisi oireiden kestoa jopa kolmella päivällä, ja sitten taas tutkimuksista, joiden mukaan vaikutus olisi parhaimmillaankin vain puoli vuorokautta. Mitä siis uskoa? No, uskon tässäkin asiassa ennaltaehkäisyyn, eli sinkkilisään ympäri vuoden.

Tietenkään mikään ravintolisä ei korvaa monipuolista, terveellistä ruokavaliota. Näin syksyisin metsät ovat täynnä superfoodia eli marjoja, jotka suorastaan pursuavat vitamiineja, kivennäisaineita ja flavonoideja. Marjat ja kasvikset ovat hyväksi lähestulkoon jokaisen kropalle. Ravinteikas ruoka, vahvempi keho, vähemmän sairastelua.

On tietenkin yksilöllistä, miten eri ravintotuotteet vaikuttavat eri ihmisiin. Monet lopettavat maitotuotteiden syömisen kokonaan flunssan puskiessa päälle, sillä joidenkin tutkimusten mukaan maitotuotteet ylläpitävät kehossa tulehdustilaa, mikä ei tietenkään ole hyvä juttu varsinkaan silloin, kun sairastaa.

4. Liikunta. Se tekee ihmeitä vastustuskyvylle, ennaltaehkäisevästi tämäkin tokin. Kun flunssa jo painaa päälle, ei kannata urheilla. Mutta kun elimistöä kuormittaa terveenä ollessa, se vahvistuu ja jaksaa taistella paremmin pöpöjä vastaan. Kaikki liikunta on hyväksi, kaikkien ei todellakaan tarvitse hikoilla kuntosaleilla tai ryhmäliikuntatunneilla. Kävely on erinomaista liikuntaa niin keholle kuin mielellekin. Ja hyötyliikuntaa kannattaa ehdottomasti hyödyntää!

Mikä avuksi kun flunssa jo painaa päälle?

Siinä vaiheessa, kun oireet ovat jo ilmaantuneet, ei hirveästi ole enää tehtävissä. Lepo ja nenäkannu ovat ne, millä voi yrittää vielä estää taudin pahenemisen, mutta siinäpä se.
Toivottavasti näistä vinkeistä on jollekulle iloa!
Jos sinulla on joku hyvä flunssantappokikka, kerro se kommenttikenttään! :)

Oikein mukavaa ja flunssavapaata viikonloppua kaikille!

6 kommenttia:

  1. Hyviä konsteja! Mulla on lähes samat. Kädet tulee pestyä aina hyvin, ja d-vitamiinia syön. Nenäkannukin löytyy, mutta täytyy tunnustaa, että käytän sitä vasta kun on pakko, eli kun röörit on tukossa. Sinkkiä en syö, sitä voiskin kokeilla :) Mukavaa viikonloppua! :)

    VastaaPoista
  2. Kunnon kikat käytössä, jelppaavat varmasti jonkinverran. Mullakin sarvikuono(nenäkannu) mutta muistan käyttää sitä vasta kun nenä jo tukossa. Vitskui pitäis kans enempi syödä mutta kun syönyt terveellisesti niin ajatellut etten napsi "turhaan" purkista. Nyt reisun jälkeen kuitenkin niiskuttanut, joten kai se täydennys on tarpeen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos syö terveellisesti ja monipuolisesti, niin eipä nuo purkkivitamiinit välttämättömiä ole, paitsi ehkä tuo D. Mutta sitä saattaa vielä olla kropalla varastossa kesän jäljiltä :)

      Poista
  3. Itse suosittelen vastustuskykyä lisääviä maitohappobakteereita, C-jaD-vitamiinia, mutta lisäksi apteekeissa on uutuus tuote niemltään Coldzyme-suusuihke, joka teke suuhun ja kurkkuun suojaavan kalvon eikä siitä pääse virukset läpi. Coldzyme on ainoa suoraan flunssavirukseen vaikuttava valmiste. Mitä tulee sinkkiin, ei Suomesta löydy sinkkiasetaattitabletteja, joihin tutkimukset perustuvat. Hyvää ja flunssatonta syksyä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Okei, kiitos tuosta asetaattitiedosta, se olikin minulle ihan uutta tietoa! Coldzymeä täytyy testata jos flunssa uhkaa pukata päälle :)

      Poista