tiistai 29. tammikuuta 2019

Sähkönsäästövinkkejä

Pakkanen paukkuu ja sähkömittari juoksee kuin Lasse Viren konsanaan. Itse vaihdoin tuossa jokin aika sitten sähköyhtiötä ja nyt sain uudesta yhtiöstä ensimmäisen laskun. Sähköyhtiö laskuttaa kyllä todellisen mittarinlukeman mukaan, mutta laskussa oli kuitenkin esitetty vuotuinen käyttöarvio, joka perustuu aikaisempien vuosien sähkönkäyttööni.

Käyttöarvio oli aivan naurettavan alhainen suorasähkölämmitteiselle omakotitalolle, vaivaiset 7440 kWh. Tuo lukema on niin pieni, että edes kaikki maalämmöllä lämpiävissä taloissa asuvat eivät pääse noin pieneen sähkönkulutukseen vuoden aikana. Niinpä vilkaisin sähkömittaria, ja kaivoin esiin lukeman, mitä mittari näytti talooni muuttaessani. Olen nyt asunut talossani 6,5 vuotta, ja laskin sitten vuotuisen keskiarvon sähkönkulutukselleni. Ja toden totta: talossani kuluu sähköä alle 8000 kWh vuodessa. Ja se on vähän.Miten säästää sähköä?

Kuinka sitten pääsen näin pieniin sähkönkulutuslukemiin, vaikka taloni lämpiääkin pääasiassa sähköllä? 

1. Ilmalämpöpumppu.

Ostin talooni ilmalämpöpumpun heti muuttaessani. Se maksoi vähän alle 2 000 euroa, mutta on varmaan jo kuudessa vuodessa säästänyt hintansa takaisin. Käytän ilmalämpöpumppua pääasiassa vain lämmittämiseen, sillä en kesäisin juurikaan kärsi kuumuudesta, joten viilennykselle ei ole tarvetta.

2. Vedä mieluummin villasukat jalkaan kuin että kääntäisit patteria isommalle. 

Talvisin pidän taloni sisälämpötilan noin 20 asteessa. Tarkenen siinä hyvin, mutta se säästää merkittävästi sähköä verrattuna siihen, että lämmintä olisi 22-23 astetta. Makuuhuoneessani on lämpöasteita vain 18 talvella, sillä nukun paremmin viileässä.

3. Takka.

Minulla on olohuoneessa varaava takka, pönttöuuni. Lämmitän sen melkein joka päivä. Puut saan isältäni ilmaiseksi, mikä helpottaa paljon. Hyvälaatuinen polttopuu ei ole ostettuna halpaa ja saattaa tulla samoihin hintoihin sähkölämmittämisen kanssa. Toisaalta, sähkölämmitys ei ole läheskään niin tunnelmallista kuin puu.

Saunani lämpiää myös puilla, silloin kun lämpiää. Melko laiska olen yksin saunomaan.

4. Minimoi kuumat suihkut!

Äkkiseltään sitä ajattelisi, että pitkät suihkut näkyvät lähinnä vesilaskussa, mutta se veden lämmittäminen maksaa, ja paljon! Käyn suihkussa joka päivä, mutta esimerkiksi kuntosalilla käytyäni käytän salin suihkua.

5. Pidä talvella mattoja lattialla ja ikkunoissa paksuja verhoja.

Molemmat pitävät hyvin kylmää loitolla. Ikkunat ja ovet kannattaa tietysti tiivistää, mutta hohkaavaa kylmää voi torjua myös paksuilla verhoilla. Aurinkoisina talvipäivinä verhot kannattaa avata, jotta aurinko pääsee lämmittämään sisätiloja, mutta yöksi ne kannattaa taas sulkea.


6. Kovilla pakkasilla kannattaa sulattaa pakastin.

Pakasteet säilyvät kätevästi ulkona sillä välin, kun sulatat pakkasta. Kun ylimääräinen jääkerros pakastimesta on sulatettu, se vie vähemmän sähköä.


Meillä täällä Kanta-Hämeessä onneksi vihdoin tänään lauhtui siedettäviin pakkaslukemiin, mutta valitettavasti pelkään, että ne pahimmat pakkaset ovat vielä tulossa helmikuun puolella. Toivotaan, että olen väärässä!

6 kommenttia:

 1. Tosi hyvään sähkönkulutukseen olet päässyt!! Muistan menneisyydestä, kun olin sähköyhtiössä itse töissä, että varsinkin sähkölämmitteiset omakotitalot söi sähköä ihan jäätävästi.

  Toivotaan vain pikkupakkasia ja leudompaa lopputalvea:)

  VastaaPoista
 2. Meilläkin puuhellassa on kaksi kertaa päivässä tuli, sauna puusauna.
  Meillä tosin on maalämpö, isännän mielestä lämmitykseen menee vähän euroja.
  Tosin nuo puulämmitykset auttavat paljon varsinkin kylminä päivinä. Myös meillä ns. ilmaiset puut, omasta metsästä.
  Mahtava lämpö tulee tuollaisesta pönttöuunista, ihanan lämpö.

  VastaaPoista
 3. Hei. Aivan ihana blogi sinulla!!! Löysin tänne sattumalta ja olen aivan myyty :) Mitä ihania sävyjä ja tuunauksia <3 Olen aikeissa maalata lastenhuoneessa olevan hemnes lipaston ja olen etsinyt siihen täydellistä keltaista sävyä.Nyt löysin sellaisen se on juuri sama sävy mitä käytät. Olisi mahtavaa jos voisit kertoa mikä sävy on?

  VastaaPoista
 4. Ootko lopettanu blogin? ����

  VastaaPoista
 5. Se tästä jutussa jäi puuttumaan, että mikä on talon koko, neliöt siis?

  VastaaPoista
 6. Meilläkin talven aikana tuntuu, että tuo sähkönkulutus on aivan järjetöntä. Olenkin suunnitellut, että pitäisi etsiä jostain edullinen sähkömittari. Nykyään sitä on vaikea seurata. Vanha talo, joten tottakai se kulutus on suurempaa, mutta varmasti keväällä tehdään myös muutamia muutoksia asian parantamiseksi.

  VastaaPoista