tiistai 6. kesäkuuta 2017

Suomi 100 -tuotteita

Viime viikolla piti ostaa lahja ja halusin ostaa lahjaksi jotain kaunista ja kotimaista. Mieleen putkahti tietysti heti Suomi 100 -juhlavuoden tuotteet, joita löytyy monista tuoteryhmistä. Tällä kertaa halusin kuitenkin suuntautua astia-/lasiosastolle.

Arabian Myrna-kuviosta olen aina pitänyt, ja juhlavuoden Myrna-mukit ovat mielestäni todella kauniit ja veikkasin, että lahjan saajakin olisi saattanut niistä pitää, kun oli "Myrna-ikäluokkaa".


Olin jo nostamassa näitä ostoskärryyn, kunnes vilkaisin pohjaa, ja kappas:


Suomi 100 -juhlavuoden Myrna-mukeja ei tehdä Suomessa, vaan Thaimaassa!

Toki olen tiennyt Arabian siirtäneen paljon (vai kaiken?) tuotantoa muualle, mutta jotenkin silvi naiivisti kuvittelin, että Suomi 100 -tuotteet tehtäisiin Suomessa. Vaan ei. Hölmö minä.

Jäi sitten Myrnat hyllyyn. Aloin tietenkin tutkia muitakin Suomi 100 -tuotteita, ja vaikka iso osa tehdään jossain aivan muualla, oli siellä jotain kotimaassakin valmistettua, joten sain kun sainkin kotimaisen lahjan kasaan. No, lahjakassia lukuun ottamatta, niistä en löytänyt yhtäkään Suomessa tehtyä. Suomi 100- Mariskooli ja Kastehelmi-tuikku ovat valmistettu Suomessa. Sinisen tuikun pariksi ostin vielä mattavalkoisen, joka ei ole juhlavuoden virallinen tuote, mutta Suomessa tehty sekin.


Myös Kastehelmi-servetit oli tehty Suomessa. Juhlavuoden Kastehelmi-tarjotin sen sijaan oli valmistettu Romaniassa, joten se jäi kauppaan.


Nämä Jokipiin pellavaiset laudeliinat eivät ole Suomi 100-tuotteita, mutta ne ovat Suomessa tehtyjä ja sopivat erinomaisesti lahjan teemaväriin, joten ne pääsivät vielä mukaan.

Itse tykkäisin kovasti suosia kotimaista, mutta se alkaa olla todella vaikeaa, kun satavuotisen itsenäisyyden kunniaksi valmistetut tuotteetkin on tehty jossain ihan muualla. En voi olla ihmettelemättä, että missä on esimerkiksi Arabian kansalaisylpeys, kun tuo markkinoille muualla tehtyjä Suomi 100 -tuotteita? Onneksi voi jättää ostamatta ja valita kotimaista tilalle.

Oletko sinä ostanut tai aiotko ostaa Suomi 100 -tuotteita? Vaikuttaako valmistusmaa ostopäätökseesi?

7 kommenttia:

 1. No olipas outoa että Arabialta ei ole kotimaisia noi tuotteet. Täytyy syynätä tarkemmin noita valmistusmaita.

  VastaaPoista
 2. En ole ainakaan vielä ostanut Suomi 100-tuotteita.Minua ärsyttää tosi paljon, kun aina pitää syynätä jokaisen kipon kohdalla missä se on valmistettu vaikka järkeenkäyvältä tuntuisi että Arabiat,Iittalat sun muut olisi Suomessa valmistettuja.Mieluummin ostan käsityöntekijöiltä myyjäisistä ym tapahtumista niin saa paikallisia tuotteita.Tosin eräs lähiseudun käsityö-yrittäjä myy pokkana Latviassa tehtyä keramiikkaa paikallisena käsityönä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmisissä on kyllä niin härskejä tyyppejä, kurja tuommoinen käsityöyrittäjä :/ Mutta ihanaa että joku jaksaa tukea pienyrittäjiä! Itsekin yritän mahdollisuuksien mukaan :)

   Poista
 3. En ole tiennytkään, että nuo Suomi 100 tuotteet tehdään muualla.
  Ostin pari arabian juhlavuoden mukia, mutta ei tullut mieleenkään kurkata pakkauksen pohjalle.
  Kauniin lahjan valitsit!
  Kivaa illan jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Juu, äkkiä voisi kuvitella, että Suomi100 -tuotteet tehdään Suomessa :/

   Poista
 4. Mukit ja muu posliinitavara onkin aika haastava osa-alue, jos haluaa suosia Suomessa valmistettuja tuotteita. Olisikohan niin, että suuremmista valmistajista vain Pentikin tuotteet on tehty Suomessa.

  VastaaPoista