torstai 8. joulukuuta 2016

DIY: Cupcake-kynttilät

Itsenäisyyspäivänä tehtiin siskon kanssa ihania cupcake-kynttilöitä vanhoista kynttilänjämistä. Ohje löytyi ihanasta The Little Village -blogista täältä (klik!) . Laitan tähän kuitenkin omankin ohjeen, sillä tuossa kynttilänteossa on muutamia sudenkuoppia, johon me kosahdimme, mutta jotka te ehkä voisitte välttää!CUPCAKE-KYNTTILÄT

Tarvikkeet:

Kolmea eriväristä kynttilämassaa tai jos käytät vanhoja kynttilöitä,  kynttiläväriä
Nastallisia sydänlankoja (askartelukaupoista tai esim. Adlibriksesta)
Silikonisia tai teflonisia muffiinssivuokia
Kattila kynttilöiden sulatukseen
Kauha
Vispilä
Raastin
Pinsetit


Tee näin:

1. Sulata ensin ruskea kynttilämassa (tai jos haluat muunvärisiä kynttilöitä, niin senvärinen) kattilassa joko vesihauteessa tai miedolla lämmöllä ihan vaan kattilassa. Massassa on syttymisen vaara, joten älä sulata liian kuumalla lämmöllä! Kun heittää kattilaan summamutikassa erivärisiä kynttilänjämiä, saa aika todennäköisesti ruskeaa massaa, mutta kannattaa pelata varman päälle ja värjätä massa. Niin siitä tulee myös tasaisen väristä eikä muffinsseista tule raidallisia, kuten meillä osasta... Nypi pinseteillä vanhat sydänlangat massan joukosta pois, jos käytät vanhoja kynttilöitä.

2. Asettele sydänlangat muffissivuokien pohjalle. Meillä ei ollut nastallisia sydänlankoja, koska en löytänyt niitä askartelukaupasta, mutta näin jälkiviisaana totean, että niitä löytyy ainakin Adlibriksesta. Meillä oli vain sydänlankaa, ja sen kanssa pelaaminen oli aika hankalaa, kun se piti sitoa tikkujen avulla paikalleen. Jätä sydänlanka riittävän pitkäksi, sillä kynttilän päälle tulee vielä "kuorrute".


2. Kaada ensin pieni määrä kynttilämassaa vuoan pohjalle ja anna jähmettyä. Näin sydänlanka pysyy paikallaan.

3. Kun massa on jähmettynyt vuuan pohjalle, täytä vuoka.


4. Anna jähmettyä. Todennäköisesti vuuan keskelle tulee pieni vajoama kynttilämassan jähmettyessä, mutta koska näihin tulee vielä "kuorrute" päälle, se ei haittaa. Kun kynttilät ovat jähmettyneet, irroita ne vuoista.

5. Raasta valmiiksi strösseli, eli raastimella raasta kivanvärisestä kynttilänjämästä palasia, jotka sitten lopuksi ripotellaan kynttilän päälle strösseliksi.

6. Sulata valkoinen massa kattilassa, tai jos haluat toisenväristä kuorrutetta, senvärinen massa kuin haluat. Jos teet valkoista ja käytät vanhoja kynttilänjämiä, kannattaa lisätä joukkoon myös valkoista kynttiläväriä, jotta kuorrutteesta todella tulee valkoista, eikä likaisenharmaata.

7. Kun massa on sulanut, laita se kylmään vesihauteeseen jäähtymään ja ala vatkata seosta.


Me käytimme hyväksi kylmää kuistia ja vatkasimme siellä. Massa jähmettyy pikku hiljaa ja kun sitä vatkaa, siitä tulee ihanaa lusikoitavaa kuorrutetta.

7. Lusikoi kuorrutetta kynttilöiden päälle. Sitä kannattaa vähän painaa sormilla kiinni kynttilään, jotta se pysyy siinä. Tässä vaiheessa pitää olla nopea, sillä jos tuo kuorrutemassa jähmettyy liikaa, se pitää sulattaa ja vatkata uudelleen! Ripottele lopuksi strösseliä kynttiän pintaan. Paina sitäkin vähän, jotta se pysyy kiinni kuorrutteessa.

8. Anna jähmettyä ja leikkaa sitten sydänlanka sopivan pituiseksi, eli siten, että sitä jää noin sentti kynttilän päälle. Valmiita!


Näistä tuli aika herkullisen näköisiä :) Me käytimme vanhoja kynttilänjämiä, eli nämä ovat pääosin kierrätysmateriaaleista tehty. Uutena ostettiin kynttilävärit ja sydänlangat. Muffinssivuuatkin olivat kirpparilta, kuinkas muuten. Vispiläkin oli vanha rikki mennyt, jota en ollut raaskinut heittää pois. Nyt sillekin löytyi vielä käyttöä :)

Näistä suurin osa taitaa mennä lahjaksi, kun eihän näitä itse raaskisi polttaa! Yhtä koepoltin ja se paloi hyvin.


Mukavaa loppuviikkoa kaikille!

10 kommenttia:

 1. Aivan ihanat kynttilät!
  Niin kiva lahja idea!
  Milloinkohan innostun itse kokeilemaan kynttilän tekoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Nämä olivat kyllä kohtuullisen helppoja tehdä,mutta melko aikaavieviä.

   Poista
 2. Tosi suloisia! Minäkään en ole vielä kynttilöitä tehnyt tai valanut, pitäisi varmaan kokeilla. :)

  VastaaPoista
 3. Syötävän hyvän näköisiä - jösses, aivan ihana idea. Söpöjä!
  Mulla kanssa tapana kaikki kynttilänjämät ottaa talteen ja sulattaa uudeksi, nyt olis taas se vaihe. Itsekin hyödynnän vanhoja kattiloita ja pannuja sulatuksessa yms. nekin dyykattuja tai kirpulta ostettuja.
  Ihan parasta kun tekee löytöjä halvalla ja niitä käyttää luovasti!

  VastaaPoista
 4. Voi ihanuus, mitä kynttilöitä. Ihan syötävän näköisiä!

  VastaaPoista
 5. Tosi herkullisia! Mulla viitseliäisyys riittää vaan sulattamaan kynttilänjämät ja laittamaan roihu- tms peltipurkkeihin. Niistä on herkullisuus kaukana :) mutta ulkona polttelen vain.

  VastaaPoista
 6. Ihan syötävän herkullisia :P Mä oon joskus vuosia sitten tehnyt geelikynttilöitä, myös lahjaksi.

  VastaaPoista
 7. Suloisen herkullisia ja mikä parasta, että kierrätysmateriaaleista tehtyjä!

  VastaaPoista