torstai 15. joulukuuta 2016

Jäälyhtyjä

Meitä on täällä Kanta-Hämeessä hellinyt viime päivinä ihana pikkupakkanen. Jäälyhtyjäkin on onnistunut jäädyttämään kun on ollut pakkasta.


Nämä lyhdyt jäädytin kahdessa osassa, sillä lisäsin veteen ruusun lehtiä ja terälehtiä. Näin sain äidin antamille syntymäpäiväruusuille vähän jatkoaikaa. En kuitenkaan halunnut, että kaikki lehdet valuvat pohjalle, joten siksi laitoin ensin pohjalle vähän vettä, jäädytin sen, ja lisäsin sitten vasta lopun veden.

"Tavallisen" jäälyhdyn tekeminenhän on hyvin yksinkertaista ja helppoa:

Laita ämpäriin vettä ja laita se ulos jäätymään. Pakkasesta riippuen jäätymisessä menee tunteja tai vuorokausi tai pari. Kun ämpärin pohja alkaa pullistua, on kiire ottaa lyhty ämpäristä ulos.

Kanna jäätynyt lyhty ämpärissä hetkeksi sisään, jolloin se pikkuisen sulettuaan irtoaa helposti ämpärillä. Lyhty jää yleensä keskeltä jäätymättä ja reikä kynttilälle tulee siis itsestään. Joskus, jos lyhty on jo ehtinyt jäätyä pitkälle, voi pinnan puhkaista jollain terävällä, jotta saa veden valumaan keskeltä ulos. 



Tein myös toisenlaisia lyhtyjä kakkuvuokaan. Nämä ovat vielä helpompia tehdä, sillä reikä kynttilälle on jo vuuassa valmiina. 





Punainen väri on saatu aikaan jäädyttämällä vuuan pohjalle ensin vähän karpalomehua, ja laittamalla sitten vasta vesi päälle.

Ihanaa loppuviikkoa kaikille!


10 kommenttia: