maanantai 29. elokuuta 2016

Ensimmäinen kalkkimaalikokeilu

Viime viikko oli viimeinen kesälomaviikkoni, ja jessus, että se hurahtikin nopeasti! Edes blogia en ehtinyt hirveästi päivittää, pahoittelut siitä! Lupaan parantaa tapani nyt kun koitti paluu arkeen ;)

Adlibriksestä tilasin kalkkimaaleja, ja niitä ehdin sentään kokeilemaan. Uskalsin tilata noita Adlibriksen maaleja, kun jonkun näin kehuvan niitä jossain Facebookin askarteluryhmässä.


Nämä olivat kohtuullisen edullisia esim. suosituimpaan kalkkimaalimerkkiin, Annie Sloaniin, verrattuna. 275 ml:n purkki maksoi Adlibriksessa 9,80.

Kalkkimaaleja siis myydään lähinnä askartelutarvikekaupoissa. Rautakaupasta jos menet sitä kysymään, saat erittäin suurella todennäköisyydellä vanhan ajan kalkkimaalia, joka on lähinnä navettojen ja kellaritilojen seinissä käytetty. Hyvää tavaraa kyllä sekin, mutta ei ihan sovellu huonekalujen maalaukseen.

Kalkkimaalimerkkejä on monia, tunnetuimmat ovat Annie Sloan ja Jeanne d'Arc Living Vintage Paint.

Olin alun perin suunnitellut maalaavani kalkkimaalilla yhden vanhan jakkaran, mutta koska siitä näkyikin hilseilevän maali, hylkäsin ajatuksen, sillä se täytyy hioa, ja yksi kalkkimaalin parhaimmista puolistahan on se, ettei se vaadi pohjatöitä. Vaan maalipinnassa, joka hilseilee pois, tuskin pysyy edes tämä kaikkivoipa kalkkimaali ;)

No, kalkkimaalinhan pitäisi tarttua pintaan kuin pintaan. Niinpä valitsin maalattavaksi tämän Ikean herätyskellon, jonka kuori on siis metallia.


Kyllähän se kalkkimaali tähän tarttui, mutta en kyllä pidä tästä työn jäljestä lainkaan. Pinnasta tuli suoraan sanottuna kamala, ja jotta mustan sai peittoon, vaadittiin 5 kerrosta maalia.


Nyt sitten pohdin, että auttaisiko tuohon maalipinnan epäsiisteyteen lakka? Tietääkö kukaan?

Koska kellon maalipinnasta tuli ruma, päätin kokeeksi maalata myös pienen listanpätkän. Tämä oli siis ihan tavallinen valkoiseksi maalattu mäntyinen peitelista. Tässä kalkkimaalin peittävyys oli hieman parempi, kolmella kerroksella sai ihan siedettävän lopputuloksen. Yläpuolella olevassa kuvassa lista on maalattu kerran.


Tässä lopputulos kolmen maalikerroksen jälkeen. Ihan siedettävä lopputulos, mutta silti tavallisella kalustemaalilla saa mielestäni paremman lopputuloksen.

Niin paljon olin tätä kalkkimaalihehkutusta kuitenkin kuullut, että päätin vielä maalata yhden projektin sillä. Tämä on siis eräs vähän isompi DIY-projekti, jonka toivottavasti saan pian valmiiksi ja pääsen esittelemään teille :)

   Maalasin siis paneelia, johon oli ennestään vedetty valkolakka.

Kolme kerrosta kalkkimaalia:


Ihan kohtuullinen lopputulos, mutta en vaan tykkää tuosta, että siveltimenvedot jäävät noin selvästi näkyviin. Nyt pohdinkin, että olisiko minulla pitänyt olla erilainen sivellin? Telalla olisi varmasti tullut smoothimpaa jälkeä, mutta tuota maalia olisi mennyt ihan tuhottomasti hukkaan kun sitä olisi alkanut kaataa tuosta minipurkista kaukaloon. Toinen vaihtoehto voi olla, että nuo tilaamani maalit ovat huonolaatuisia. En osaa sanoa, kun ei ole vertailukohtaa.

Lakan vedän tähän paneelin päälle, jotta sitä voi pyyhkiä. Saa nähdä, parantaako se tuon pinnan jälkeä.

Sitten vähän yhteenvetoa tästä kalkkimaalikokeilusta:

Plussat:

+ Kalkkimaali on myrkytöntä ja ympäristöystävällistä
+ On vesiliukoista, joten työvälineiden putsaaminen on helppoa
+ Kuivuu todella nopeasti
+ Ei vaadi hiomista tms. pohjatöitä
+ Tarttuu lähes pintaan kuin pintaan 
+ Ei haise, eli maalaaminen onnistuu hyvin vaikka sisätiloissa

Miinukset:

- Maalausjälki, joka ei miellytä minun silmääni
- Huono peittävyys
- Maali on teoriassa riittoisaa, mutta käytännössä ei, sillä se vaatii monta kerrosta ollakseen peittävää
- Ei kestä kulutusta, eli vaatii päälle joko lakan tai vahan
Näiden kokeilujen valossa kalkkimaali ei siis todellakaan vakuuttanut minua. Koska tuota vihreää maalia on vielä lähes koko purkki jäljellä, aion sillä vielä yhden pöydän maalata. Täytyy vähän tutkailla, että auttaisiko toisenlainen pensseli tuohon maalausjälkeen. Kaikki kalkkimaalausvinkit otan siis innolla vastaan, eli jos sinulla on hyviä vinkkejä, kirjoita ne ehdottomasti kommenttikenttään!

6 kommenttia:

 1. Ei ole kokemusta kalkkimaaleista!
  Hyvä, kun teit postauksen tästä aiheesta.
  Eihän sitä tiedä onko maali merkeillä eroa.
  Paljon olen nähnyt jeanne d'arc living vintage paint maaleilla tuunauksia.
  Mukavaa maanantai päivää sinulle!❤️😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tein tästä vähän kyselyä facebookissa ja vaikuttaa siltä, että tämä käyttämäni maali on aivan surkeaa. Täytynee siis kokeilla vielä jotain muutakin kalkkimaalia :)

   Poista
 2. Oli mielenkiintoinen postaus, kiva että jaoit kokemuksesi! Mullakaan ei ole näistä maaleista mitään kokemusta. Meillä on tänä kesänä maalattu aika paljon, mutta tavallisella vesiliukoisella maalilla. :)
  Mukavaa maanantai-iltaa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kyllä mäkin taidan tän kokeilun jälkeen palata ihan perinteiseen kalustemaaliin :D

   Poista
 3. No voi rähmä.. Harmillista ettei tuo maali sinua miellyttänyt. Onkohan noilla maaleilla sitten paljonkin eroa.. luultavasti, koska itse olen käyttänyt niitä JDL-paint kalkkimaaleja a niissä peittävyys on hyvä. Esim. metallisen keksipurkin sutsin kyseisellä maalilla niin jo ensimmäisellä sutimisella peitti tekstit purkin kannesta sekä sivuista. Varmuudeksi ja tasaisuuden vuoksi kyllä maalsin toiseen otteeseen vielä ja jälki oli tasainen. Puhun vaan omasta puolestani, mutta itse olen noihin jdl.n maaleihin ollut tyytyväinen. Ainakin nämä sinun kuvasi kertoisivat sen, että tuossa kyseisessä maalissa ei hirveästi ole pigmenttiä mukana.. Toivottavasti löydät jonkin käyttötarkoituksen maaleille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, epäilen, että näissä on eroja. Niin nättejä tuunauksia minäkin olen noilla JDL-maaleilla nähnyt. Sitä siis testiin seuraavaksi!

   Poista