perjantai 13. huhtikuuta 2018

DIY: Pyykkietikka

Olen luopunut huuhteluaineen käytöstä jo vuosia sitten, sillä mielestäni se on vain turhaa kemikaalikuormaa vesistöllemme. En myöskään voi sietää huuhteluaineen hajua. En ole hajusteyliherkkä, mutta se yliannostellun huuhteluaineen haju ärsyttää ja jopa aiheuttaa pahoinvointia. Toisinaan esimerkiksi lenkillä ollessa vastaantulijan haistaa vielä pitkään ohituksen tapahduttua, kun ilmaan jää haisemaan niin sankka huuhteluaineen haju.

Muutaman kerran olen törmännyt Facebookin niksipalstoilla siihen, että joku kyselee, miten voisi laimentaa huuhteluainetta, kun se haisee niin voimakkaalta. Paras tapa tähän laimentamiseen on jättää se huuhteluaine kauppaan!

Nyt kuitenkin olen tutustunut huuhteluaineen haastajaan pyykkietikkaan, ja täytyy sanoa, että nykyään meilläkin lisätään pyykin huuhteluveteen jotain! Pyykkietikkaa myydään kaupoissakin, mutta sitä on erittäin helppoa ja halpaa tehdä itse.Pyykkietikan edut:

- Ympäristöystävällinen
- Edullinen
- Tekee pyykistä pehmeää ilman valtavaa kemikaalikuormaa
- Miellyttävä, ei liian vahva, tuoksu
- Ei pilaa tekstiilejä tai niiden ominaisuuksia kuten huuhteluaine, joka mm. heikentää pyyhkeiden imutehoa ja tuhoaa farkkujen elastaanin
- Poistaa pesukoneesta pesuainejäämiä
- Ei sisällä yleisesti allergisoivia ainesosia
- Poistaa sähköisyyttä

PYYKKIETIKKA

4 dl etikkaa
1 dl vettä
15-20 tippaa eteeristä tuoksuöljyä

Sekoita aineet pulloon. Ravista ennen käyttöä, sillä eteerinen öljy jää yleensä lillumaan pyykkietikan pintaan.Laita pyykkiä pestessä pyykkietikkaa huuhteluainelokeroon puolisen desiä.

Pyykit saattavat kosteina haista aavistuksen etikalta, mutta haju häviää kyllä pyykkien kuivuessa ja jäljelle jää ihana eteerisen öljyn tuoksu.

Eteerisiä öljyjä myyvät ainakin luontaistuotekaupat ja ainakin meidän paikallisesta Prismasta niitä löytyy saunatarvikeosastolta. Ja jos eteeriset öljyt eivät miellytä, pyykkietikka toimii kyllä ilman niitäkin!

Yritin kovasti miettiä, mutta en keksinyt yhtäkään syytä, miksi huuhteluaine olisi pyykkietikkaa parempaa. Ainakin meille pyykkietikka on tullut jäädäkseen!


Aurinkoista viikonloppua ja hyviä pyykkäyshetkiä kaikille!
10 kommenttia:

 1. Totta että huuhteluaine tuoksuu aika voimakkaalle. Mä laitan sitä tosi vähän, auttaa silti sähköisyyteen. Toi etikka vois olla hyvä vaihtoehto.

  VastaaPoista
 2. Minä en ole pitkiin aikoihin käyttänyt ollenkaan huuhteluainetta, en tosin etikkaakaan ...tuota ehkä voisi kokeilla :)

  VastaaPoista
 3. Kiitos kivasta vinkistä, tuota pitääkin kokeilla:) Tuo ympäristöystävällisyys on kyllä hyvä asia! Mukavaa sunnuntaita ♥

  VastaaPoista
 4. Kiitos hyvästä ohjeesta!
  Tuota voisin joskus kokeilla.
  Mukavaa alkavaa viikkoa!❤️

  VastaaPoista
 5. Meiltä loppui huuhteluaineen käyttö siihen paikkaan, kun luin mitä myrkkyä se on. Huuhteluetikka olen käyttänyt nyt jonkun aikaa. Pitäisi kokeilla joskus tehdä itse. Kovin suurelta määrältä kuulostaa tuo määrä, kun käytän itse korkillisen tai kaksi.

  VastaaPoista