perjantai 12. toukokuuta 2017

Kasari-ikkunoiden ehostus

Minäkin kuulun niihin epäonnekkaisiin, jonka sisustusta rumensivat 80-luvun tummat ikkunanpokat.
Hätähän ei onneksi ollut tämännäköinen, maalilla saa paljon aikaan! Ystäväni kanssa päätimme maalata keittiön ikkunoiden sisäpokat ja myöhemmin maalasin myös muista ikkunoista. Sisustuksen ilme kirkastui kertaheitolla! Maalin lisäksi hommaaan tarvitsee rutkasti kärsivällisyyttä ja pari pikku juttua. Tässäpä työohjeet, jos joku innostuu omiaan kunnostamaan.


Ikkunan sisäpokien maalaus

Tarvikkeet:
Hiomapaperia (karheus n. 100)
Kostea rätti 
Ruuvimeisseli pokien helojen, ikkuna-avainten ym. poistamiseen
Maalarinteippiä
Pohjamaalia (esim. Tikkurilan Otex)
Kalustemaalia
Pensseli

1. Aloita hiomalla pokat ja poistamalla pokista helat, ikkuna-avaimet sun muut irtoavat metalliosat. Kevyt hionta riittää, jotta rasva ja lika irtoavat ja pinta karheutuu hieman. Pyyhi sen jälkeen hiontapöly kostealla rätillä.

2. Rajaa pokat ikkunasta maalarinteipin avulla. Näin saat tehtyä siistit reunat. Jos kuitenkin maalaat vahingossa ohi, ei hätää: maali lähtee kyllä ikkunan pinnasta tai tiivisteestä raaputtamalla.

3. Maalaa pokat ensin kertaalleen pohjamaalilla ja anna kuivua. Minä käytin pohjamaalina Tikkurilan Otexia. Todennäköisesti joudut maalaamaan kahdessa eri osassa: ensin uloimmat pokat ja sitten sisemmät. Maalaamiseen kannattaa siis varata useampi päivä.

4. Kun pohjamaali on kuivunut (lämpimällä kelillä tähän riittää muutama tunti, sillä ainakin omissa ikkunoissani kävi sen verran vetoa ;) ) Maalaa ensimmäinen kerros kalustemaalilla. Itse käytin Helmi-kalustemaalia, se soveltuu myös ikkunanpokille ja ovenkarmeille sisätiloissa. Helmi on vesiliukoista ja helppoa työstää. Anna kuivua, mielellään päivä.

5. Maalaa toinen kerros kalustemaalilla. Tässä vaiheessa kannattaa poistaa varovasti maalarinteipit: jos ne jäävät liian pitkäksi aikaa ikkunaan, niiden liima jämähtää siihen oikein kunnolla, varsinkin jos on aurinkoinen keli. Anna maalin kuivua.

6. Kiinnitä irroittamasi helat uudelleen paikoilleen. Valmista!

Valkoinen on tietysti varma, hyvä valinta ikkunanpokien väriksi, mutta minä halusin jotain vähän erilaista, ja päädyin samaan harmaan sävyyn kuin lattiassa (Tikkurilan sävy H495 Harso). Tässähän on vain mielikuvitus rajana: miltä kuulostaisi vaikkapa vaaleanpunaiset tai omenanvihreät ikkunanpokat?

Tämäkään remppa ei vaatinut suurta budjettia, maalit maksoivat muutaman kympin. Aikaa toki meni, mutta niinhän näissä pikkubudjetin remonteissa usein menee :) Toivon mukaan kesä tulee pian, silloin onkin oiva aika maalailla näitä ikkunanpokia kun raaskii pitää ikkunoita raollaan. Talvella ei ole kauhean mukavaa avata noita uloimpia pokia. Samallahan kun näitä maalailee, on oiva tilaisuus uusia ikkunoiden tiivisteet. Ei tarvitse sitten syksyllä tehdä sitä.

Pekka Poutakin totesi tällä viikolla naurunsa lomasta, että ensi viikolla pitäisi lämmetä peräti yli kymmeneen asteeseen. No sitä odottellessa!

Hyvää viikonloppua kaikille kuitenkin, tuli taivaalta sitä taikka tätä!

6 kommenttia:

 1. Hieno!
  Kyllä muuttui ilme keittiössä.
  Pekka Poudan sääennustus oli hauska!
  Hyvää viikonloppua sinulle!💕💕

  VastaaPoista
 2. Tulipa sinne ikkunanpokien maalauksen myötä valoisaa! Säätila on kyllä ollut aikamoista, ei tiennyt välillä pitäskö itkeä vai nauraa :D

  VastaaPoista
 3. Meillä on juuri samanväriset pokat. Isäntä on kans tehnyt tota maalausurakkaa.
  Yläkerran viime kesänä ja nyt on aloitettu alakerran pinnat. Kauhea työ, meillä on 6 pintaa joka ikkunassa.
  Paljon kirkastui sinullakin huone, niin täälläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, teillä on kyllä sitten melkoinen urakka noiden ikkunoiden kanssa! Mutta lopussa kiitos seisoo :)

   Poista