tiistai 23. helmikuuta 2016

Pieni koirien Match Show- eli Mätsäriopas

Nyt kun mätsärikausi alkaa olla aluillaan, ajattelin koota koirallisten iloksi pienen oppaan koirien Match Show -tapahtumia, eli tuttavallisemmin mätsäreitä, varten.

Mätsäri on epävirallinen ja leikkimielinen koiranäyttely, jonka tarkoituksena on arvostella koiran liikkumista ja käyttäytymistä ja ennen kaikkea koirakon yhteistyötä, ei koiran ulkonäköä. Valitettavasti tämä on nykyään monelta tuomarilta unohtunut, ja tuomari painottaa koiran ulkomuotoa enemmän kuin yhteistyötä ohjaajan kanssa. Näin ei kuitenkaan pitäisi olla. Onneksi kuitenkin hyviäkin tuomareita on paljon.

Mätsäreissä pukeutuminen on vapaampaa kuin näyttelyissä, mutta silti on kohteliasta kunnioittaa tapahtumaa ja sen järjestäjiä pukeutumalla suht koht siististi. Koiran ei tarvitse olla näyttelytrimmissä, mutta olisi suotavaa, että se on puhdas ja siisti. Koiran on kuitenkin ehdottomasti oltava rokotettu.

Mätsäreitä järjestetään ympäri Suomea, niistä ilmoitellaan kauppojen ilmoitustauluilla ja Internetissä. Yksi parhaimmista paikoista tarkistella mätsäritarjontaa on koirat.com -sivuston Tapahtumat/Match Show -osio.


Mätsäreihin ilmoittaudutaan yleensä paikan päällä. Ilmoittautuminen alkaa yleensä tuntia ennen arvostelujen alkamista, eli esimerkiksi ilmoittautuminen klo 11 ja arvostelu klo 12.

Mätsäriluokat jaetaan yleensä seuraavasti, poikkeuksiakin saattaa olla:

Isot pennut
Pienet pennut
Isot aikuiset
Pienet aikuiset
Veteraanit

Lisäksi saattaa olla myös Junior Handler -luokka 10-17 vuotiaille esittäjille ja/tai lapsi ja koira -luokka. Pienten koirien raja menee yleensä 40 senttimetrin säkäkorkeudessa (aikuiskorkeus), mutta poikkeuksiakin saattaa olla. Pennun raja vaihtelee 9 kk:n ja 12 kk:n välillä järjestäjästä riippuen, mutta ilmoittautuessa voi varmistaa nämä.

Mätsäriin tarvitset mukaan koiran lisäksi ainakin:

- rokotustodistuksen
- osallistumismaksun verran (yleensä 5-10 €) rahaa
- näyttelyhihnan tai hihnan ja kaulapannan (ei valjaita eikä fleksiä)
- numerolappupidikkeen tai hakaneulan lapun kiinnittämistä varten
- namia tai lelun koiran palkkaamista varten
- vesikupin ja vettä koiralle
- makuualustan koiralle
- koirankakkapusseja

Lisäksi, koska päivästä saattaa tulla pitkä, haluat ehkä ottaaa mukaan myös:

- kokoontaitettavan tuolin
- näyttelyhäkin, jos koirasi on sellaiseen tottunut ja viihtyy siinä
- eväitä
- välineitä koiran siistimistä varten, esim. puhdistuspyyhkeitä tai harja
- kelistä ja vuodenajasta riippuen herkästi palelevalle koiralle takki



Mätsärin kulku on suunnilleen seuraava:

1. Ilmoittautuminen. Ilmoittautuminen tapahtuu yleensä paikan päällä ja sen yhteydessä tarkistetaan koiran rokotustodistus. Saat ilmoittautuessasi numerolapun, joka tulee kiinnittää näkyville joko numerolappupidikkeessä tai hakaneulalla.

2. Arvostelu kehissä. Yleensä mätsäreissä on useampi kehä samaan aikaan käytössä, mutta joskus on niin, että luokkia on enemmän kuin kehiä, jolloin yleensä pentuluokat arvostellaan ensin. Kehiin mennään pareittain ilmoittautumisjärjestyksessä. Kehäsihteeri kuuluttaa numerolappujen numerot ja pari menee kehään. Ole siis tarkkana ja kuulolla, jotta kuulet oman numerosi kuulutettavan. Aluksi molemmat koirat asetetaan seisomaan tuomarin eteen. Sitten tuomari pyytää yleensä koirakkoja ravaamaan ensin yhdessä kierroksen ympäri, jonka jälkeen tuomari arvostelee molemmat koirat yksittäin. Koirilta tarkistetaan hampaat ja tuomari saattaa muutenkin tunnustella koiraa, joten kotona kannattaa harjoitella ainakin hampaiden katsomista ja paikallaan seisomista. Pienet koirat arvostellaan pöydällä. Tuomari haluaa yleensä nähdä koirien liikkuvan myös yksittäin esimerkiksi kiertäen kehän ja ravaamalla sen jälkeen suoraan poispäin tuomarista ja takaisinpäin tai ravaamalla kolmion.Tuomari neuvoo kyllä, miten haluaa liikkeet esitettävän. Tämän jälkeen tuomari antaa koirakolle joko punaisen tai sinisen nauhan. Punaisen nauhan saanut koirakko on suoriutunut kehässä tuomarin mielestä paremmin.

 





3. Kun kaikki parit on arvosteltu, menevät kehään kaikki sinisen nauhan saaneet koirakot. Ensin kierretään kehää ryhmässä ympäri, tämän jälkeen tuomari yleensä pudottaa joukosta koirakkoja pois jättäen jäljelle neljä, jotka sijoittuvat. Tuomari saattaa haluta näiden neljän vielä liikkuvan yksitellen, jotta saa päätettyä, miten sijoittaa koirat. Näistä neljästä tuomari siis valitsee voittajan ja kolme sijoittunutta.






4. Sinisten nauhojen saaneiden jälkeen arvostellaan samalla tavalla punaisen saaneet koirakot. Molemmista ryhmistä voittajat pääsevät vielä Best In Show -kehään, jossa kisaavat kaikkien luokkien voittajat.


5. Best In Show'ssa käytännöt ja palkittujen määrät vaihtelevat, joissain mätsäreissä palkitaan vain BIS I eli voittaja, joissain neljä parasta. Yleisesti ottaen BIS-kehän kulku on kuitenkin samanlainen kuin muidenkin ryhmäkehien.




Mätsäreissä kannattaa  muistaa, ettei aina voi voittaa eikä aina voi olla hyvä päivä :) Mätsäriä ei kannata myöskään ottaa liian vakavasti ja niitä tulee aina uusia. Sijoituksella ei ole väliä, kunhan itse on tyytyväinen omaan ja koiran esiintymiseen. Ja jos ei ole, tietää, mitä ensi kertaa varten voi parantaa. Varsinkin pennun ja nuoren koiran kanssa mätsärit kannattaa lähinnä tilaisuutena tutustua vähän kehiin ja uusiin asioihin. Mätsäriin mennessään ei tarvitse osata esiintyä siellä, paikan päällä neuvotaan kyllä, miten toimia. Jos olet ensikertalainen, kannattaa katsella vähän muiden kehäkäyttäytymistä. Iloisella, avoimella mielellä ja hyvällä käytöksellä pärjää pitkälle!

Tsemppiä mätsärikehiin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti