perjantai 12. helmikuuta 2016

Sinivalkoisia jalanjälkiä

Kaikki ovat varmasti jo kuulleet mainoslauseen "Jos jokainen suomalainen ostaisi kympillä enemmän kuussa kotimaisia tuotteita, se toisi Suomeen 10 000 uutta työpaikkaa." Monella onkin jo vastaus valmiina: en voi ostaa kotimaista, kun se on niin kallista!

Itsekään en ole valmis maksamaan tuotteesta 50 %:n kotimaisuuslisää, ihan vaan syystä että en ole kroisos. Mutta on monia hyviä suomalaisia tuotteita, jotka eivät todellisuudessa häviä hinnoissa ulkomaisille kilpailijoilleen lainkaan. Itse olen vaihtanut ostoskorissani monta tuotetta kotimaiseen, hinnasta ja laadusta tinkimättä. Tässä esittelyssä suomalaisia tuotteita, jotka ovat omassa arjessani käytössä:





Kosmetiikkaa ja hygieniatuotteita on erittäin helppo ostaa kotimaisena. Omassa arjessani edustettuina ovat Lumene, Erittäin hieno suomalainen, Herbina, Erisan ja Oxygenol. Ainun vauvoille tarkoitettua sinkkivoidetta tulee käytettyä ihottumaan tms. silloin tällöin. Erisanin puhdistusemulsio kasvoille on ollut luottotuotteeni jo vuosia. Lumenen Bright Now Vitamin C Dry Skin Cocktail on pelastanut kuivan ihoni tänä talvena!


Meikkilaukustani sen sijaan löytyy valitettavan vähän kotimaista, valokynä ja pari silmämeikkikynää, mutta olen vailla uutta meikkivoidetta ja mietinkin, jos sellainen löytyisi Lumenelta. Osaako kukaan vinkata rasvoittuvalle, mutta pintakuivalle sekaiholle meikkivoidetta?



Serlan talous- ja wc-paperit ovat paitsi kotimaisia, myös laadukkaita. Puoliarkki-talouspaperi tulee todella edulliseksi, kun sitä kuluu vähemmän kuin isompiarkkisia.



Myös siivous sujuu kotimaisin ainein, Kiilto tekee hyviä ja edullisia puhdistusaineita, pyykit puhdistuvat Sertolla. Yllätyksekseni huomasin toissavuonna mattopyykille mennessäni, että Havin mäntysuopa ei ole kotimaista, mutta sen sijaan Rainbowin on.



Lisäravinteissakin on kohtuuhelppo suosia suomalaista, tosin omastanikin hyllystä löytyy mm. magnesium ja MSM ulkomaantuonteina. Mutta yllättävää itselleni oli, että Lidlistä löytyy suomalaista D- ja B-vitamiinia. 



Lidlin Sportyfeel-sarjan proteiini- ja palautusjuomat sekä proteiinipatukat tehdään Suomessa. Välillä tarttuu mukaan noita juomia, jos sattuvat olemaan tarjouksessa. Nämä ovat kaiken lisäksi myös superhyvänmakuisia! Oma suosikkini on päärynänmakuinen proteiinijuoma, se maistuu aivan Ville Vallattomalta! Muuten proteiinilisänä menee tällä hetkellä Leaderin soijaa, joka sekin on kotimaista, kuten muutkin Leaderin lisäravinteet.



Keittiöön löytää helposti kotimaisia tuotteita Eskimo-sarjasta.



Kynttilöissä luotan Haviin, myös nuo ihanat marmorikynttilät tehdään Suomessa. 

Koirien osalta mietin hetken, että löytyykö minulta mitään kotimaista koirarompetta. Mitään koiran kuivaruokaa esimerkiksi ei valmisteta Suomessa, mutta kyllähän niitä tuotteita sitten löytyi, kun katseli pakkausten kylkiä:




Jeppe syö Nutrolinin Seniori-öljyä, joka tehdään Suomessa. Lihat ostan Kennelrehulta, nekin ovat kotimaisia. Jepen ja Emman pannat sekä Emman hihna ovat kotimaista nahkatyötä Kodin Terrasta.





Luita sun muita herkkuja koirille löytyy paljon kotimaisina. Koska omieni turkit ovat hyvin helppohoitoisia, riittää tämä kotimainen luomushampoo niille hyvin pesuaineeksi.



Maaleista valitsen lähestulkoon aina kotimaisen Tikkurilan. Vähän ehkä kaiken maailman halpismaaleja kalliimpi, mutta olen mieltynyt laatuun.

Loppuun vielä yksi kotimaisista suosikkituotteistani:


En ole löytänyt pesuaineista esim. vessanpesuainetta kotimaisena, siis sellaista, jossa on se nokka, jolla aineen saa sinne "helman" alle vaikuttamaan. Myös käsi- ja konetiskiaineet ovat hukassa, osaisiko kukaan vinkata?

Löytyykö sinulta joku kotimainen luottotuote? Vaikuttaako kotimaisuus ostopäätökseesi?


7 kommenttia:

  1. Olen melko varma, että löydät Lumenelta sopivan meikkivoiteen. Kannattaa kysyä myyjältä, tai sitten googlettaa netistä. Itse ostin eilen just uudet silmälasit, ja pokat on kotimaiset. Mutta enemmän pitäisi kiinnittää huomiota kotimaisuuteen. Tämä oli tosi hyvä postaus! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuli muuten mieleeni, että eikö Orion ole suomalainen? Syön nimittäin Orionin vitamiineja. :)

      Poista
    2. Jep, käsittääkseni Orion on suomalaista tuotantoa :) Kiva kuulla, että tykkäsit postauksesta! Täytyy ensi viikolla perehtyä tohon meikkivoideasiaan :)

      Poista
  2. Oxygenolin hammastahna on oikeen hyvää kans. Levitteenä leivän mieluiten dellariini, ja muutkin maitotuotteet pieniltä suomalaisilta meijereiltä, koska työllistävät suhteessa enemmän kuin iso valio, heillä ei oleniin paljon rahahahneita herroja :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, tuota Oxygenolin hammastahnaa olenkin katsonut, mutta näille vihloville hampaille ei käy kuin yksi hammastahna ja se ei ole tuo :( Maitotuotteista myös minä suosin kotimaisia pienmeijereitä, kun tulee pääosin ostettua maitotuotteet Lidlistä ja siellä esim. voi ja kermaviilit ovat Maitokolmion :)

      Poista
  3. Teknoksen maalit ovat myös suomalaisia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tiedosta! :) Joskus yritinkin etsiä Teknoksen sivuilta tietoa siitä, missä maalit valmistetaan, mutta en löytänyt.

      Poista