keskiviikko 21. syyskuuta 2016

Eteisessä

Rintamamiestalojen eteiset ovat usein ahtaita, niin myös minulla. Alun perinkin ahdas eteinen on pienentynyt vielä lisää silloin, kun kylpyhuone on rakennettu, sillä eteisestä on lohkottu vielä muutama neliö kylppärin käyttöön. Nykyään kun takkeja ja kenkiä on paljon enemmän kuin entisaikaan, on niiden säilytys haasteellista ahtaassa eteisessä. Eteiseen olen aikojen saatossa tehnyt jos jonkinlaista pikkumuutosta ja varmasti tulee lisääkin tehtyä, jos ja kun keksin vielä käytännöllisempiä ratkaisuja.


Tässä on siis entinen näkymä tultaessa kuistilta eteiseen. Vasemmalla on heti oviaukko yläkertaan johtaviin portaisiin, edessä on kylpyhuone/wc ja oikealla (ei näy kuvassa) on oviaukko olohuoneeseen. Perällä näkyy keittiö, ja tuo sinne johtava "käytävä" on alle metrin levyinen, eli ahdasta on.


Eteiseen, kuten muuallekin, oli jossain vaiheessa laitettu tällainen "ihana" muovimatto. Ylempänä olevassa kuvassa olen jo alkanut kuoria sitä pois, ja kas, mitäpä alta löytyikään! Lautalattia!

Eteisessä oli myös muuttaessani aivan kamala seinälaminaatti, sellainen puuta jäljittelevä, mutta joka oli selvästi laminaattia. Se oli niin kamala, etten ole älynnyt edes ottaa siitä kuvaa, ja yksi ilta muutama vuosi sitten sain insipiraation lähteä repimään sitä pois. Laminaatin alta paljastui näin ihana tapetti:


Valitettavasti tämä tapetti oli vain räiskäisty paikoilleen kuvioita kohdistamatta, ja se oli monesta kohtaa myös repeillyt. Iso kuvio myös vei sitä vähäistäkin tilaa eteisestä, joten eräänä kauniina päivänä päätin maalata eteisen seinät erittäin vaalealla vaaleanpunertavalla beigellä, samalla, mitä minulla on mm. portaikossa. Samalla päätin maalata myös lattian samalla vaaleanharmaalla, mitä oli jo keittiössä. Maaliksi valitsin tällä kertaa vesiohenteisen Betolux Akvan, sillä se kuivuu nopeasti. 

Kuvaa maalauksen ajalta.

No, se oli suuri virhe. Tuo maali kyllä kuivuu nopeasti, mutta se ei kestä kulutusta. Nyt puolitoista vuotta myöhemmin lattia on jo aivan naarmuilla. Jossakin muualla tuo maali varmasti menettelisi, mutta eteiseen kohdistuu niin suurta liikennettä, varsinkin kun on kaksi koiraa, etten kyllä suosittele tätä Akvaa eteiseen kenellekään.

Eteisessä minulla oli alun perin myös suuri ja massiivinen naulakko seinällä. Se olisi muuten ollut siihen hyvä, mutta koska tila on pieni, päätin vaihtaa sen pienempään. Kellarin portaikosta otin tämän ruskean naulakon:


Väri oli kyllä omalla tavallaan kaunis tuollaisenakin, mutta ihan liian synkeä noin pieneen tilaan. Siispä maalasin naulakon ja tein siihen harjanvarresta tangon henkareille. Nuo naulakot olivat niin tiukasti kiinni, etten saanut niitä irti, joten nekin piti maalata.Koska säilytystilaa ei ole koskaan liikaa, laitoin vielä naulakon ylle säilytyshyllyn.


Ikeasta ostin "korit" tuohon hattuhyllylle, todellisuudessa ne ovat kukkaruukut.


Tuohon kapeaan tilaan olen laittanut lipaston, jonka olen saanut äidiltäni.


Pieni lipasto on Ikeasta myös. Se on Rast-sarjaa, joka myydään käsittelemättömänä, ja olen sen maalannut samalla sävyllä kun naulakonkin. Lipaston yläpuolella oleva naulakko löytyi piharakennuksesta.

Yläkerran portaikko, reunassa ovi kuistille.

 Nyt näkymä ovelta eteiseen on jo vähän valoisampi.

Yksi isompi projekti, josta haaveilen, on kuistin saattaminen puolilämpimäksi tilaksi, jolloin sinne saisi lisää säilytystilaa kengille ja takeille. Nyt se ei oikein siihen sovellu, kun ei ole kiva paukkupakkasilla vetää jääkylmiä kenkiä jalkaan... Mutta, jälleen kerran, tämä on budjettikysymys.

Onko muilla ongelmia ahtaiden eteisten kanssa? Oletteko keksineet hyviä säilytysratkaisuja?

12 kommenttia:

 1. On todellakin ongelmia ahtaan eteisen kanssa...meillä on eteinen vaan täynnä ovia joka suuntaan :( Sulla on ilmeisesti lämmin eteinen kuitenkin, meillä sekin on kylmä tila...Ei siitä kyllä koskaan nauti, paitsi ihan kesällä ehkä siivouksen jälkeen :) Sun eteinen näyttää ihan mukavalta!

  VastaaPoista
 2. Kiitos! Tää eteinen on joo lämmin, mutta sitten mulla on vielä kuisti/porstua, joka on kylmä.

  VastaaPoista
 3. Meillä on myös ahdas eteinen ja siksi sielläkin on kerroksittain hyllyjä ja naulakoita. Onneksi huonekorkeus on reilu. Minusta noi vanhat naulakot ovat ihania. Hyvä vinkki myös noi kukkaruukkukorit ;)

  VastaaPoista
 4. Kivasti oot saanut rempattua eteistä! Meillä on kyllä tilava eteinen, mutta niin kylmä talvella. Ei siellä voi säilyttää kenkiäkään, kun olis just ihan jäiset laittaa jalkaan. Mutta yhdessä asiassa se on kätevä talvella: ruoan säilytyspaikka, jos esim. jouluna tarvii lisätilaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on muuten hyvä pointti! Itsekin kylmällä kuistilla välillä kaikkea kylmäsäilyttelen :)

   Poista
 5. Hienosti olet laittanut eteisen!
  Ihana tuo lipasto, jonka olet saanut äidiltäsi.
  Mukavaa illan jatkoa sinne!

  VastaaPoista
 6. Heippa! Meillä on myös vanha rintamamiestalo,tosin ollaan rempattu se lähes kokonaan..ei valitettavasti ole enää paljonkaan alkuperäisen näköinen..mutta tunnistettavissa;) Silloin "rakennusaikana" ajateltiin laittaa tilava tuulikaappi ;D Jota se EI todellakaan ole..En ymmärrä muutenkaan tuulikaapin virkaa.. Itse olet saanut tilavan ja hienon näköisen siitä sun eteisestä! Ihana lautalattia ja kadehdin tota sun kuistia..sellaista meidän talossa ei ole.. Sun blogia on tosi kiva lukea! Kiitos siitä:)

  VastaaPoista
 7. Tosi kivasti olet sisustanut ja olen kanssa kuullut että muovimaton alta on löytynyt usein kaunis lautalattia tai hirttä.Meillä ratkaisu ahtaaseen eteiseen oli Ikean liukuovikaapisto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mun eteinen on niin ahdas ettei siihen mahtuisi edes liukuovikaapistoa :/

   Poista